Hétfő - Péntek 9:00 - 16:00
1165 Budapest, Zsemlékes út 25. fsz./4.
+36 30 583 2315

Teraszburkolás WPC

Biztos alapra!

Első körben azt kell eldöntenünk, hogy milyen alapra kerül teraszunk. Ez lehet betonaljzat, de döngölt kavicságyra vagy murvára is tehetjük. Amennyiben kavicságy mellett döntünk, műanyag szintező lábak használata javasolt a szerkezeti fák alapjának. Bármelyik alap mellett döntünk, a csapadék lefolyását minden esetben biztosítani kell, ezért a hordozófelületet enyhén lejtősre kell építeni (~2%). A párnafákat minden esetben a lejtésiránnyal párhuzamosan kell lerakni, hogy a víznek legyen hol lefolynia.


Jöhet a párnafa

A párnafa, ha nincs is szem előtt, az egyik legfontosabb része a terasznak. A párnafa szintén WPC anyagból készül.

Minél szélesebb párnafát érdemes használni, így a teraszburkolat jobban fel tud feküdni és a lefogatás is biztosabb. A vastagság esetében általános szabály, hogy legalább kétszer vastagabb szerkezeti fát érdemes használni.

A szerkezeti fák távolsága is fontos tényező, 40, maximum 50 cm-es tengelytáv az ideális.

 

Teraszburkolat lerakása

A teraszburkolatot minden esetben a párnafára merőlegesen kell lerakni. A deszkák közötti távolság 5-10 mm legyen, ugyanis a az esővízet el kell vezetni.

A teraszburkolatot többbféle modernebb klipszes megoldással rögzíthetjük. Klipszes lerakáskor a klipszet a deszka oldalába szorítjuk, majd ezt rögzítjük a párnafához. Ezzel a módszerrel az időjárás sem tudja kikezdeni a burkolóanyagot a csavarnál. Ráadásul sokkal esztétikusabb is, mint a sima csavarozás!


Karbantartás

Miután jellemzően egy nagyobb összeget fektetünk teraszunk felépítésébe, érdemes arra is időt szánni, hogy házunk ékessége hosszú ideig megőrizze fényét. Ősszel érdemes lesöpörni róla a lehullott faleveleket, időnként pedig a lerakódott por- és koszréteget magasnyomású mosóval vagy hagyományos módon eltávolítani.