Hétfő - Péntek 9:00 - 16:00
1165 Budapest, Zsemlékes út 25. fsz./4.
+36 30 583 2315

Beton nedvességtartalom mérés

A burkolatok érzékenyek a nedves aljzatra. Különösen a fa- vagy faalapanyagú burkolóanyagok (parketta, hajópadló, parafa, laminált padló), de hasonlóan érzékenyek a linóleum, a PVC és a gumiburkolatok is. Ha 2 CM%-nál (padlófűtés esetén 1,8%) magasabb maradék nedvességtartalmú aljzatra fektetjük, a burkolat károsodni fog.


A szaktanácsadáson túl nedvességmérést is vállalalunk!

Fontos: 
ne kezdjen burkolni előzetes nedvességmérés nélkül. Ennek egyetlen megbízható módja a CM (Calciucarbid Method) mérés, amellyel az aljzat alsó harmadából vett minta nedvességtartalmát mérjük.

Ha nem szeretné, hogy az aljzatbeton kellemetlen meglepetések és többletköltségek okozója legyen, kérje a szakembereink tanácsait!

Hogy ezt a határértéket mikorra éri el az aljzat, az pontosan kiszámíthatatlan. A hőmérséklet és a légpáratartalom függvénye, ideális körülmények között (folyamatos 20 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os relatív páratartalom) az 5 cm vastag aljzatbeton kb. 30 nap alatt érheti el. Ilyen körülmények építkezésen nem biztosíthatók. A hőmérséklet egy napon belül is jelentősen változik. A koradélutáni csúcs és a korahajnali mélypont között 15-20 °C-os különbség is lehet. A levegő nedvességtartalma relatív. Ez azt jelenti, hogy nedvességtárolási képessége a hőmérséklettől függ. Lehűlésével csökken ez a képessége, és 15-20 °C-os lehűlés közben szinte biztosan eléri a harmatpontot. Nem tudja megtartani a nedvességet, a pára kicsapódik (harmat), és nem szárad, de visszanedvesedik az aljzat! Ez a veszély mindaddig fennáll, amíg az nincs burkolva, és a beton kapcsolatban van a környező levegővel. Ezért kiszámíthatatlan a kiszáradás időtartama.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kiszállási költség:
                                  

Budapest területén:           10.500 Ft / alkalom                                                                                                                         
Pest megye területén:       150 Ft/km (de min. 18.500 Ft  / alkalom)

Mérési költség:                4.500 Ft/óra

                                          + a felhasznált Kalcium Karbid kapszula költsége (1.000 Ft / kapszula) 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

A mérőműszer:                Hydromat CM-B standard Kalcium-karbidos nedvességmérő 

Mérési tartomány:           0.30 -   7.50 CM % mérőóra leolvasással 
                                          0.14 - 22.90 CM % konverziós táblázattal

A vizsgálat leírása:         Építőanyagok nedvesség tartalom nagy pontosságú meghatározására alkalmas készlet.

A mintát egy reagens ampullával együtt be kell tölteni az edénybe. A nedvesség reakcióba lép a kalcium-karbiddal és gáznyomást képez, melyet a nyomásmérőóra jelez és könnyen meghatározható a százalékos nedvességtartalom.