Hétfő - Péntek 9:00 - 16:00
1165 Budapest, Zsemlékes út 25. fsz./4.
+36 30 583 2315

Aljzatkiegyenlítés

Miért kell aljzatkiegyenlítő a burkolat alá?

Az aljzat vizsgálata és előkészítése elengedhetetlen a melegburkolás előtt.

Aljzatkiegyenlítőt használunk a burkolandó felületek vízszintbe hozására, valamint egységes sima felület alkotásra. Az így kapott felület alkalmassá válik a burkolat fogadására. Egyes aljzatkiegyenlítők közül a tervezett rétegvastagság és a kötésidő figyelembevételével érdemes választani. A melegburkolásnál elsősorban a vékony kiegyenlítés a jellemző, a kiegyenlítő réteget átcsiszolják, hogy a felület teljesen sima legyen, illetve az esetlegesen belekerülő szennyeződések ne jelenjenek meg a melegburkolat felületén.

Burkolás előtti teendők

A jó minőségű burkolás alapkövetelménye a megfelelő minőségű aljzat.

Amennyiben a ragasztásra vagy parketta fektetésére előkészített felület nem sík, nincs vízszintben, vagy a csatlakozó helységek szintjéhez viszonyítva eltérés mutatkozik, a rákerülő burkolat esztétikai megjelenése és minősége sem lesz kielégítő.

Az új padlóburkolatok lerakása előtt ma már nem mindig kell a régi burkolatot felbontani. Így jelentős anyagi és időbeli megtakarítást lehet elérni.

Lehet, hogy elsőre idő- és pénzpocsékolásnak tűnik a padlókiegyenlítés, de a végeredményt tekintve (esztétika és tartósság) mindenképpen fontos művelet a burkolás megkezdése előtt.

Az aljzat vizsgálata és előkészítése elengedhetetlen a melegburkolás előtt.

Aljzatkiegyenlítőt használunk a burkolandó felületek vízszintbe hozására valamint egységes sima felület alkotásra. Az így kapott felület alkalmassá válik a burkolat fogadására. Az egyes aljzatkiegyenlítők közül a tervezett rétegvastagság és a kötésidő figyelembevételével érdemes választani. A melegburkolásnál elsősorban a vékony kiegyenlítés a jellemző, a kiegyenlítő réteget átcsiszolják, hogy a felület teljesen sima legyen, illetve az esetlegesen belekerülő szennyeződések ne jelenjenek meg a melegburkolat felületén.

A burkolatokat érdemes már jó előre kigondolni, mert sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha előre tervezünk és már az aljzatbetonozás előtt kitaláljuk, hova, milyen burkolat kerül majd és ennek figyelembevételével alakítjuk az aljzatbetont is.

Az aljzatkiegyenlítőt közvetlenül az aljzatbetonra kell felvinni, majd teljes száradás után lehet burkolni. Burkolás előtt akkor is érdemes ellenőrizni az aljzatbetont, ha nem lesz eltérés a burkolatok magassága között. Fontos megjegyezni, hogy az aljzatkiegyenlítő felvitele előtt tapadóhidat kell használni. Az aljzat előkészítésénél figyelembe kell venni, hogy nedvszívó vagy nem nedvszívó aljzatról beszélünk. Ha az alapozás nem megfelelő, vagy gyenge az aljzat, akkor nem megfelelő eredményt kapunk. Ez lehet az apró lyukacsosodástól, a nem megfelelő terülésen keresztül még a felválás is.